Jelképek- Szvasztika

 2012.11.14. 12:07

JELKÉPEK

SZVASZTIKA

A szvasztika egy egyenlő szárú kereszt, aminek a szárai derékszögben, vagy az óramutató járása szerint, netán azzal ellentétes irányba hajlanak. Egyike a legősibb jelképeknek, számtalan kultúrkörben használták. Jelentése Indiában, jó szerencse, míg Kínában halhatatlanság volt. A hindu változatban gyakran egy-egy pöttyöt is tesznek a szárak közé.

szvasztika3.jpg

Számos buddhista vallási irat elején szvasztika található. Mindkét orientációjú szvasztika megtalálható egyes Gautama Buddha szobrok mellén vagy talpán. 

szvasztika.jpg

szvasztikabuddha.jpg

 

 

A jobbra néző szvasztika és a nácizmus kapcsolata miatt

szvasztikanáci.jpg

szvasztika2.jpg

 

 

a buddhisták (kivéve az indiaiakat) a huszadik század közepe óta majdnem kizárólag csak a balra forgó szvasztikát használják. Ez a fajta szvasztika gyakran látható kínai élelmiszerek csomagolásán, ahol azt jelzi, hogy a termék vegetáriánus, tehát ortodox buddhisták is fogyaszthatják. Gyakran hímzik kínai gyerekruhák gallérjába, hogy megvédje viselőjüket a gonosz szellemektől. A japán térképeken a szvasztikával jelölik a templomokat.

A buddhista vallásban és művészetben használatos szvasztika japán neve manji, és a Dharmát, a mindenség harmóniáját és az ellentétek egyensúlyát jelképezi. A balra néző omote (elülső) manji a szeretet és a könyörület, a jobbra néző ura (hátulsó) manji az erő és az intelligencia jelképe.

 

szvasztikaom.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugtatogondolatok.blog.hu/api/trackback/id/tr994906756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.