Mivel a tudat tesz és tapasztal, ezért az élet minősége is ezen múlik, hogy miként cselekszünk és miként élünk meg dolgokat. Cselekvés és tapasztalás egymással kölcsönhatásban van.

Tetteink eredményét tapasztaljuk és a tapasztalataink alapján cselekszünk.

 

Ha értjük a tudat működését, akkor értjük az életet.

Ha értjük az életet, akkor tudunk változtatni rajta.

 

Ezért Buddha először azt tanította az embereknek, hogy miként cselekedjenek a jó eredmények érdekében.  

 

1. A legnyilvánvalóbb: a tetteink hatása az élményeinkre, a megfelelő cselekvéssel és életvitellel komoly eredményeket érhetünk el abban, hogy boldog tapasztalatokat szerezzünk.

 2. Nem a tapasztalt dolgok a döntőek abban, hogy egy élmény az jó vagy rossz, hanem a saját érzelmi állapotunk. Az érzelmek befolyásolhatóvá és kezelhetővé tudnak válni azáltal, hogy a figyelmünk terébe kerülnek. 

 

3. Az érzelmek a gondolatainkon alapszanak, vagyis a gondolkodási módunkon, a világszemléletünkön. Amikor éberek vagyunk a gondolatainkra, azok nem ragadnak el, és megnyílik a lehetőség másképpen gondolni.

4. A tudatosság maga nem megragadható, nincs semmilyen alakja vagy jellege, amire támaszkodhatnánk.

  A karma nem csupán ok-okozatiság, a lélek vágya, impulzusa áll mögötte.

Címkék: karma tudatosság

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugtatogondolatok.blog.hu/api/trackback/id/tr353490496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása